Hogyan vélekedtek a történelem folyamán a depresszióról? – I. rész

722
HOZZÁSZÓLÁS:

A történelem különböző kultúráiból fennmaradtak leírások a depresszió megmagyarázhatatlan jelenségéről. Ezek hasonlóak a maiakhoz, noha más nyelvezetet használnak, értelmezésük vallásos, mágikus vagy hivatalosan tudományos jellegű, a kor kritériumainak megfelelően. Sokszor sem a szenvedő alany, sem a környezet nem tekintette ezt betegségnek.

A görögök

A nyugati világ kultúrájában szinte mindennek az előzménye fellelhető a görögöknél, nincs ez másképp a depresszióval sem. Igen érdekes eset fűződik a történelem első jelentős orvosa, Hippokratész (Kr. e. 460-375) nevéhez, akit felkértek, hogy készítsen diagnózist a filozófus Démokritoszról, akiről úgy vélték, hogy megháborodott.

A rendelkezésünkre álló adatok szerint Démokritosz előbb egy depressziós fázison mehetett keresztül, majd egy olyan inaktivitási fázison, amely a depresszió velejárója, végül pedig egy olyan hipertimikus fázison (kórosan emelkedett hangulat), amely lázas aktivitással járt – mindezt kortársai igen különösnek tartották.canstockphoto26670817

Az általa felboncolt állatok csontvázai és egyéb maradványai között élt. Amikor Hippokratész felkereste, Démokritosz elmesélte neki: annyit szenvedett a betegségétől, hogy szeretné felfedezni a gyógymódját és megelőzni a visszaesést. Az állati tetemekben a „fekete epét”, a melankólia gócát kereste.
Hippokratész ésszerűnek és helyénvalónak találta a filozófus álláspontját, amely megegyezett az övével: megkeresni a természetes okot, és megkísérelni az orvoslást.
A „melankólia” szó eredete is épp ide, a fekete epe görög értelmezésére vezethető vissza (‘melasz’ = fekete, ‘kolé’ = epe). Ez a felfogás évszázadok során át tartja magát, olyan hangzatos kiegészítésekkel, mint a „szeles melankólia” s az epének mint természetes okozónak helyettesítése a „lépgázok”, a „démoni erjedés” és a „melankolikus szenny” fogalmával.

A görögök hihetetlen, tehetségről, szorgalomról, műveltségről, az ismeretek intelligens rendszerezéséről adtak tanúbizonyságot. Hippokratész, Homérosz, Arisztotelész, Aréteosz, Aszklepiadész, Plutarkhosz és megannyi más szerző írásaiban a depressziós és mániás folyamatok makulátlanul pontos leírásait olvashatjuk.

A roppant okos görögök megfigyelték a betegség ciklikus lefolyását is, valamint beszámoltak arról, hogy ez egyes meghatározott személyiségtípusoknál gyakrabban fordul elő, és a kezelésével is próbálkoztak.

Nyugatabbra Aurelianus, Galenus és más rómaiak ugyanezt a természettudományos példát követték.

722
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]