A mánia kórképe

633
HOZZÁSZÓLÁS:

Ellentétben a depresszióval, a mánia rendszerint hirtelen következik be, a tünetek teljes intenzitással jelentkeznek egy reggel, ébredéskor vagy néhány óra, néhány nap leforgása alatt.

Egyes betegeknél minden mániás fázis kezdetekor ugyanaz a tünet mutatkozik, szinte fényképszerűén ismétlődik – A mániának ezt a kezdeti tünetét ‘jelzőtünetnek‘ hívják, amely azonban minden betegnél más és más.

A családtagok, ha érzékelik a „jelzőtünetet”, tudják, hogy mániás fázis kezdődik, ehhez kell tartaniuk magukat. Vannak esetek, amelyekben a mániás fázist néhány napig depressziós tünetek előzik meg.

Általános külső jellegzetességek

  • A beteg majd kicsattan, tele van elevenséggel, erővel, arcán túláradó jókedv tükröződik, tartása, mozgása önmagával való elégedettségről tanúskodik.
  • Ruhái összhangban vannak lelkiállapotával: fiatalosak, rikítóak, feltűnő mintájúak.
  • Ha a mánia intenzív, a páciens akár nyilvánosan meztelenre is vetkőzhet stb.

Aktivitás ⇒

Ez uralja a kórképet. A beteg fáradhatatlanul mozog.

Amint mondjuk kora reggel felébred, szükségét érzi, hogy sok mindenbe fogjon bele, és neki is kezd valaminek nagy igyekezettel, hogy aztán félbehagyja és másba kapjon bele (Például kedve támad átrendezni az egész lakást, „hogy praktikusabb legyen”, aztán, amikor az egész hálószobabútort felhalmozta az előszobában, megfeledkezik az egész átrendezésről, és egy új dologba kezd).

A beteg szüntelenül másba fog bele, bármilyen belső stimulus elvonja a munkájától. Fáradtságnak nem mutatja jelét, de képtelen huzamosabb ideig ugyanazzal foglalkozni.

Megállás nélkül beszél, hadar, nevet, a nevetése ragályos (csak azokra nem ragad át, akik szeretik: ők meg vannak riadva). Az órákon át tartó szüntelen beszédtől elmegy a hangja.

A beteg beszéde és gondolatmenete:

Cselekvéseinek szédítő gyorsaságáról leginkább gondolkodása árulkodik. Fejéből szélsebesen pattannak ki a gondolatok, minden stimulus a képzettársítások tömegét hívja elő, így bármilyen gyorsan és megállás nélkül beszél, nincs ideje összefűzni a gondolatait, egyikről a másikra ugrik, ettől pedig a szóáradata összefüggéstelennek hat.

Ezt a jelenséget ‘gondolatömlésnek‘ nevezik, mely többnyire fő jellemzője lehet a mániának.

A beteg lelkiállapota ⇒

Nem úgy, mint a depressziónál, itt a túláradó jókedv a jellemző. A beteg spontán módon nevet, jókedve csak fokozódik, ha másokkal beszél, feltéve, hogy azok nem ellenkeznek vele.

Optimista, mindent rózsaszínben lát, minden könnyűnek, elérhetőnek tűnik számára.

Rendelkezik – akárcsak a depressziós – az érzelmi ráhangolódás és kisugárzás képességével, jókedve átragad a többiekre (ahogyan a depressziós elkedvetleníti a környezetét).

A jókedv mellett megfigyelhető a feltűnő ingerlékenység: Ha mondjuk hozzátartozók megpróbálnak szembeszegülni a beteg kívánságaival (a bútorok átrendezése stb.), a mániás egyén feldühödhet, és könnyen agresszívvá válhat.

633
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]