A túlzott stressz valóban összekapcsolható a csontritkulással?

656
HOZZÁSZÓLÁS:

A csont anyagcseréjében több hormontermelő rendszer együttes és összehangolt munkájára van szükség (pl. mellékvesekéreg, pajzsmirigy). csontritkulas-10

Idegesség, szorongás, aggodalom, félelem, szomorúság, bűntudat, gyász (tehát a stresszhatások) bizonyos hormonok túltermelését eredményezhetik. Ha a túlzott mennyiségben termelt hormon a csontanyagcserét is szabályozza, akkor a hormonműködés részleges megváltozásával a csontépítés és -lebontás egyensúlya is megváltozik, és a lebontás kerül túlsúlyba.

A túlzott mértékű stressz (…)

(…) a hormonális működésben okoz változásokat oly módon, hogy a csontszövet lebontási folyamatai jutnak domináns szerephez a csontépítéssel szemben. Ma már orvosilag bizonyított, hogy a feszültségekkel teli, rohanó, stresszes életvitel gyengíti a csontozatot és gyorsíthat a csontritkulás folyamatán.

A lelki nyugalom és a fizikai állapot kapcsolatát Dávid király fia, Salamon is megörökíti: “Féld az Urat, és távozzál el a gonosztól. Egészség lesz ez a testednek, és megújulás a csontjaidnak. A vidám elme jó orvosság, a szomorú lélek megszárasztja a csontokat.” (Példabeszédek könyve)

Minél több időt szánunk lelki egyensúlyunk fenntartására, annál nagyobb az esély az egészséges szervi működések és szilárd csontozat megtartására is. A lelki egyensúly elvesztése leronthatja más életmódbeli tényezők (pl. a táplálkozás) előnyös hatásait.

Elképzelhető tehát, hogy feszült életvitel mellett – helyes étrend és rendszeres mozgás esetén is – egészségromlás és csonttömegcsökkenés következik be. A stresszkezelés ebből a szempontból nézve jelentős lehet a csontritkulás megelőzése szempontjából.

Elsődleges jelentőségű, hogy naponta milyen kapcsolatokat építünk ki embertársainkkal, szabadidőnkben mit olvasunk, nézünk, illetve hallgatunk.

656
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]