Rosszkedv vagy depresszió? Nem mindegy! – Így vegye fel a harcot a depresszióval!

1129
HOZZÁSZÓLÁS:

A depresszió egyáltalán nem azonos a rosszkedvvel, annál sokkal súlyosabb állapot, ami mielőbbi orvosi kezelést igényel. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság összeállított egy tünetlistát. Ha ezek közül öt tünet legalább két héten át vagy még tovább fennáll valakinél, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresnie egy szakembert, aki orvosolni tudja a problémát.

 • Állandó lehangoltság, szorongás
 • A szórakozás vagy bármiféle tevékenység iránti érdektelenség
 • A testsúlynak egy hónapon belüli 5%-ot meghaladó változása (ha ez nem szándékos), ill. az étvágy jelentős növekedése / csökkenése
 • Álmatlanság vagy aluszékonyság, amely majdnem mindennap jelentkezik
 • Nyilvánvaló izgatottság / lelassulás
 • Állandó kimerültség, fáradtság és energiahiány
 • Feleslegesség érzés és túlzott vagy indokolatlan bűntudatérzés
 • Koncentrálási nehézségek, emlékezetzavar
 • A halál vagy öngyilkosság gondolata

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorden, American Psychiatric Association. 1994. (Az agyműködés zavarainak kórtüneti és statisztikai kézikönyve, Amerikai Pszichiátriai Egyesület, 1994.)

 

Lépjen fel a depresszió ellen!

Sétáljon!

Valószínűleg az endorfinok hatásának köszönhető, hogy egy kiadós séta után az ember sokkal jobban érzi magát, sőt jobban is néz ki. Kutatók a séta hatásait huszonkilenc és ötven év közötti nőkön vizsgálták. Közülük jelentősen javult az önbecsülésük azoknak,  akik a nyolchetes program során rendszeresen sétáltak.

Nézzünk körül!

Séta közben ne a depressziónkon törjük a fejünket. Próbáljunk meg kitörni az ördögi körből, ami azáltal keletkezik, hogy minél többet töprengünk rossz lelkiállapotunkon, annál levertebbek leszünk. Ehelyett próbáljunk kellemes dolgokra gondolni vagy észrevenni a táj szépségeit.

Mindez nem jelenti azt, hogy egy csapásra megszüntethetjük a depressziós állapotot. A gyógyulás lassú és nehéz folyamat, amihez szakember segítségére van szükség. Mégis nem árt, ha tisztában vagyunk hangulatváltozásainkkal, és megpróbálunk védekezni a levertség ellen.

>>> Tudta-e?

A depressziót a történelem folyamán sokféleképpen írták le. Nevezték melankóliának, világfájdalomnak (spleen), az agy eltompulásának és megbomlott gondolkodásnak.

 

Tartsunk kemény edzést!

Két vizsgálat eredményei szerint is megszabadulhatunk levert, életunt hangulatunktól pusztán csak súlyzók emelgetésével. A bostoni Tufts Egyetem kutatói 32 enyhén vagy közepesen depressziós hatvan és nyolcvannégy év közötti férfit és nőt vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport súlyzógyakorlatokat végzett, míg a másik a betegségével kapcsolatos előadásokat hallgatott. A heti háromszori erősítő edzéshez gépeket használtak, és a résztvevőket súlyemelő kapacitásuk 45-87%-áig terhelték.

Tíz hét múlva a súlyzógyakorlatokat végzők 82%-ánál eltűntek a depressziós tünetek. Azoknál, akik az előadásokat hallgatták, ez az arány csak 40% volt.

A másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy az erősítő testedzés hatékonyabban javítja a lelkiállapotot, mint az aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) gyakorlatok. A kutatók a két módszert külön-külön és a kettőt együtt is használták. A 45 depressziós beteg bevonásával végzett kísérlet során a súlyzógyakorlatok bizonyultak a leghatékonyabbnak.

Baráti segítség

Ha egyedül nem megy, keressünk valakit, aki hajlandó velünk edzeni. Néha már az is segít kitartani a gyakorlatok mellett, ha a másik annyit mond: “Na, gyerünk!”, és máris nem tudunk felhozni semmiféle ügyes kifogást, hogy otthon maradhassunk.

Tervezzük be!

A mai rohanó világban sokan csak akkor kaphatók valamire, ha az elfoglaltság az előjegyzési naplójukban szerepel. Az edzés legalább olyan fontos, mint egy-egy értekezlet vagy találkozó, ezért érdemes bejegyezni az időpontot a naptárunkba, és be is tartani.

Mozduljunk ki!

Nyugdíjba vonuláskor előfordulhat, hogy a társasági életünkben hirtelen törés áll be. Ha korábban szívesen jártunk a munkahelyünk által szervezett vacsorákra, kirándulásokra, és munka után meg-megittunk egy pohár sört a kollégákkal, vagy hét végi programokon találkoztunk velük, nagyon kellemetlenül érint, ha egyszerre elapadnak vagy megritkulnak a meghívások.

Társaság híján az ember hajlamos visszahúzódni otthoni magányába. Van, aki ilyenkor szándékosan bizonyos távolságot tart a barátaitól, de még a családjától is. Pedig tudnunk kell, hogy ez nem vezet jóra, nem szabad elzárkózni a külvilágtól.

Könnyen kialakulhat a depresszió ördögi köre: nem mozdulunk ki hazulról, mert lehangoltak vagyunk, majd aggaszt, hogy nem tudjuk az életet élvezni, végül attól esünk kétségbe, hogy milyen levertek vagyunk.

Ha valaki depressziós hangulatban van, és ettől lehangolt, igyekszik kerülni az embereket. Ezzel a kör bezárul. A levertség és a rosszkedv egyetlen ellenszere az, ha kimozdulunk, és kellemes időtöltést keresünk magunknak. A depresszió csak rosszabb lesz, ha örökké otthon ülünk – mondják a pszichiáterek.

1129
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. Covernismar34v szerint:

  http://www.konferencjewpolsce.org.pl/dachowiec
  Purchasing a new or used vehicle can be quite a difficult method if you do not know what you will be undertaking. By educating yourself about automobile purchasing prior to deciding to go to the car dealership, you possibly can make stuff less difficult for your self. The following advice can help your upcoming purchasing trip become more pleasant.

  Generally bring a technician coupled when buying a new car. Car dealers are popular for selling lemons and you do not desire to be their up coming patient. When you can not get yourself a mechanic to look at vehicles with you, at least make certain you have him take a look at final option prior to buying it.

  Know your restrictions. Before you start shopping for your next auto or vehicle, decide what you can afford to spend, and follow it. Don’t forget about to add fascination with your computations. You are likely to shell out about twenty percent as an advance payment also, so prepare yourself.

  Before visiting a car dealership, know what type of automobile you desire. Research each one of you possibilities ahead of shopping in order to figure out what works the best for your finances and family needs. Shop around to discover just how much you should be paying for the probable car.

  Prior to signing any contract spend some time to go through every single line, such as the small print. If you find something detailed that you simply do not fully grasp, do not indicator till you have an answer that you fully grasp. Unsavory salesmen can use a legal contract to put many costs which were not discussed.

  Should you maintain the previous assistance in your mind the very next time that you simply go shopping for a auto, you may be more prone to obtain a good package. Investing in a auto does not have to be a frustration. Just use the information using this write-up and you will get the car you would like at the good price.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]