Tudja meg, milyen kapcsolat van a stressz és az egészség között

629
HOZZÁSZÓLÁS:

Széles körben elfogadott álláspont, hogy a többletstressz komoly, bizonyos esetekben végzetessé váló egészségi problémákat okozhat.

A stressz által kiváltott egészségi problémák sokfélék lehetnek: fejfájás, szívroham, emésztési panaszok, rák stb. Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy e betegségek oka kizárólag a stressz, de ennek is komoly szerepe van kialakulásukban.stressz-panikbetegseg

A mindennapok rohanása

Tény, hogy a stresszhatásnak kitett emberek – különösképpen a nők – először általában az önmagukkal való törődést szüntetik meg.

Ki tudja, hány olyan anya van, aki inkább a gyerekének segít megkeresni a tornaruháját, elkészíteni a tízórait, vagy átnézni a leckét ahelyett, hogy önmagát készítené fel a napi munkára?

Mi történik az ilyen hajszás reggeleken? Az anyának még arra sem jut ideje, hogy bekapjon pár falatot.

Aztán ott vannak a magányosan élő nők, akik túl fáradtak – vagy túlságosan apatikusak -, amikor este hazaérnek a munkából, és csak a legszükségesebb teendők elvégzésére hajlandók.

A legtöbb esetben az ilyen emberek még ahhoz is túlságosan kimerültek, hogy készétel helyett valami normális ennivalót készítsenek maguknak.

Ha rendszeresen feszültekké válunk

Természetesen mindezeknek a dolgoknak nincs túl nagy jelentőségük, ha csak elvétve fordulnak elő az életünkben.

A baj akkor kezdődik, amikor általánossá válik, hogy nincs időnk önmagunkra.

Ha rendszeresen nem eszünk, ha rendszeresen kihagyjuk a tornát, ha sohasem tudjuk utolérni magunkat, ha mindig hajtanunk kell a munkahelyünkön, ha mindig sürgetnek a határidők, a végén olyan fáradtak leszünk, hogy elalszunk a tv előtt, vagy csak forgolódunk az ágyban, és hajnalig nem jön a szemünkre álom.

Másnap aztán nem tudunk időben felkelni, késésben leszünk, és még a reggelire sem jut időnk… Ha bekerülünk ebbe az ördögi körbe, előbb-utóbb komoly problémáink lesznek az egészségünkkel.

Nő a daganatos betegségek kockázata

Az is köztudott, hogy a rák bizonyos fajtáit is okozhatja stressz.

Ha a rákos betegeknél megvizsgáljuk a baj felfedezése előtti két-három évet, a legtöbb esetben találhatunk néhány komoly stresszt okozó eseményt.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki élete egy bizonyos szakaszában stresszes körülmények között él, törvényszerűen rákos lesz.

Elképzelhető, hogy a betegségre való hajlam már az emberben van, de mivel a stressz mindenképpen káros, meg kell próbálkozni az elhárításával, a kellemetlen szituációk csírájukban való elfojtásával.

A stressznek csak káros hatásai vannak

Vannak tehát betegségek, amelyekért a többletstressz okolható, és vannak olyanok is, amelyek sokkal komolyabbá válnak, ha stressz társul hozzájuk.

Bizonyos betegségek – a migrén, az ekcéma, a pszoriázisz, az elégtelen bélműködés, az asztma, a fekély stb. – oka valamilyen fizikai tényező, ám az ilyen betegek bármelyike elmondhatja, a tünetek a stressz megjelenésével párhuzamosan fokozottabb mértékben jelentkeznek.

629
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]